_
Domov,  Recepty,  Zdraví

Vánočka jako symbol Vánoc

těsto na vánočkuVánoce se pomalu blíží a už brzy se na našich stolech objeví oblíbené vánoční cukroví. Už se určitě nemůžete dočkat, až si zase po roce dáte perníčky, vosí hnízda nebo linecké. Bez cukroví by zkrátka nebyly Vánoce. Ale nejen bez cukroví. Ani vánočka by neměla na slavnostně prostřeném stole chybět.

Vánočka nebyla vždycky pro každého

Také už cítíte tu známou vůni a těšíte se, až zasednete k vánoční pohádce a zakousnete se do čerstvě upečené vánočky s máslem a medem? Určitě ano! Ale věděli jste, že toto dnes běžné pečivo bylo dříve považováno za luxusní? Původ vánočky spadá dokonce až do 16. století, kdy ji mohli péct pouze mistři pekařského cechu. Až okolo 18. století ji začaly péct hospodyňky i doma.

A proč vlastně byla vánočka považována za luxusní pečivo? Protože se v ní nešetřilo tukem, moukou, ořechy a hlavně sušeným ovocem, především pak rozinkami. A to dříve rozhodně nebyly běžné suroviny. Dnes naštěstí nemusíte pro tyto suroviny ani opustit vyhřáté křeslo, stačí nakoupit v některém e-shopu, který se na kvalitní oříšky a sušené ovoce specializuje. 

vlašské ořechy a vánočka k sobě patří

A víte, proč se plete z devíti pramenů? Ani to není jen tak náhodné číslo. Spodní prameny mají symbolizovat oheň, vodu, vítr a vzduch. Prostřední vůli, cit a rozum a ty úplně nahoře lásku a vědění.

Domácí vánočka není žádná magie

Tento rok si žádnou nekupujte, raději si upečte vlastní. Uvidíte, že z ní budete mít mnohem větší radost.

Zkuste třeba náš recept.

  • 500 g polohrubé mouky (prosáté)
  • 120 g cukru krystal
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíci rozpuštěného sádla
  • 1 kostku droždí 
  • 1 vejce + 1 žloutek navíc
  • 250 ml mléka
  • špetka soli
  • hrst rozinek naložených v rumu
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst sekaných mandlí na posypání
  • navíc: 2 dřevěné špejle a 1 rozšlehané vejce na potření

Droždí rozdrobte do mísy se lžící cukru a trochou mléka. Potom přidejte vejce a jeden žloutek. Dále přimíchejte měkké máslo, sádlo, mouku, zbytek cukru a špetku soli. Až nakonec zbytek mléka.

Těsto nejprve propracujte vařečkou a pak rukama. Vytvarujte bochánek a nechte v přikryté míse kynout asi 3-4 hodiny. Po vykynutí do těsta přidejte rozinky a ořechy a pak už stačí jen uplést.

Dobrou chuť!

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *