_
Zdraví

Proteiny pomocníci při hubnutí

Potravinové doplňky s obsahem proteinu se těší veliké oblibě, hlavně u sportovců a myslím si, že je dobře, když se lidé dívají na doplňky stravy jako na běžnou součást života a přestali je brát jako něco nepřirozeného. Bílkoviny, tedy proteiny jsou v těle velmi důležité, jsou základní stavební kameny v lidském těle, skládají se z aminokyselin a lidský organismus se bez nich neobejde. Neukládají se do zásoby, získávají se jen prostřednictvím stravy.

Bílkoviny jsou nepostradatelné při nabírání svalové hmoty, pro zkrácení doby regenerace a zvyšování výkonnosti při fyzické aktivitě, při výživě šlach, kůže, kostí, při spalování tuků a snižování nadváhy.

Jak zjistíte, že máte nedostatek bílkovin?

V důsledku horší funkce imunitního systému můžete být častěji nemocní, pomaleji se vám hojí různá zranění, lámou se vám nehty, třepí vlasy a jsou bez lesku, mohou také začít vypadávat.  V důsledku nedostatku proteinů můžete také přibývat na váze, protože roste chuť na sladké.

Hlavní zdroje proteinů jsou v živočišné i rostlinné stravě.

Živočišné bílkoviny mají vyšší podíl esenciálních mastných kyselin, označují se za plnohodnotné. Mezi jejich zápory patří častý obsah velkého množství tuku a cholesterolu, proto volte raději nízkotučné zdroje. Najdete je v libovém mase, kuřecím a králičím mase, rybách, zvěřině, kvalitní šunce, vejcích (hlavně v bílcích), nízkotučných sýrech a netučném tvarohu.

Rostlinné potraviny bohaté na proteiny jsou luštěniny, mandle, mák, sezamová semínka, výrobky ze sóji, tempeh, tofu a rostlinné náhrady masa např. robi. Jejich výhodou je nízký obsah tuku a vyšší obsah vlákniny. Bílkoviny rostlinného původu neobsahují všechny nepostradatelné aminokyseliny, proto se označují za neplnohodnotné.

Další variantou jsou tzv. proteinové koncentráty, které se používají jako doplňky stravy k přirozeným zdrojům bílkovin. Druhů proteinů používaných v doplňcích stravy je velká spousta, kasein, vaječný, hovězí, sójový, konopný, hrachový a rýžový protein. Favoritem je však syrovátkový protein.

Syrovátkový protein (whei protein) je nejznámější a nejvyhledávanější druh proteinu. Tráví a vstřebává se rychleji než jiné proteiny, takže je ideální volbou k použití buď před, nebo po tréninku, a díky tomu může pomoci urychlovat regeneraci a podpořit růst svalů.

Hlavně pro ty, kteří chtějí zhubnout, může být syrovátkový protein velmi užitečný pomocník. Zvyšuje pocit sytosti a navíc je syrovátkový protein pravděpodobně jeden z nejvíce termogenních proteinů, což znamená, že počet spálených kalorií vlivem trávení na počet přijatých kalorií je větší než u jiných typů proteinů. Zjednodušeně řečeno, naše tělesné tuky spaluje rychleji.

Syrovátkový protein se vyrábí složitými postupy z mléčné syrovátky, na konci výrobního procesu vznikne koncentrovaný syrovátkový protein – Whey Protein Concentrate, zkráceně WPC.

Potřebujete zhubnout a rozhodli jste se věřit úspěšnosti proteinů při tomto procesu? Nejste v tom sami. Pomůžeme vám.

Nastartujte vaše hubnutí s kvalitním proteinem s příchutí malin nebo čokolády. Kromě úžasných účinku, které tyto proteiny mají vás zajisté potěší jejich obal, který je ozdoben křišťálovým kamínkem Swarovski®. Proteinový nápoj se perfektně rozpouští, má výbornou chuť a skvělou stravitelnost. Obsah samotného proteinu je 80%.

16 Komentářů

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *