_
Domov,  Recepty

Lahodné klíčky přímo u vás doma?

Ano, je to možné. Ptáte se, jak toho dosáhnout? Se skleněným  nakličovadlem GEFU se sítkem a odkapávačem to zvládnete pohodlně a hlavně jednoduše u vás doma. Nakličovadlo Gefu je vlastně jako miniaturní skleník s ventilací, který zajistí ty nejlepší podmínky pro pěstování klíčků všech druhů v domácích podmínkách.

Klíčit můžete všechna semena, která vám přijdou pod ruku. Ředkvičky, rukolu, vojtěšku, brokolici, fazole (hlavně mungo), řeřichu, dokonce i salát. Prodávají se semínka specielně na klíčení a můžete vybírat i z klíčivých směsí semen.

Práce s tímto nakličovadlem GEFU je velmi jednoduchá a úplně pro každého. Když si vyberete své semínko, dáte jej do skleněné nádoby, zalijete vodou a necháte pár hodin stát. Poté přidáte ke skleněné nádobě sítko a slijete vodu. Celé nakličovalo postavíte na odkapávač a díváte se, jak vám klíčky rostou před očima.

Semínka je nutné dvakrát denně proplachovat, jinak s nimi nemáte žádné další starosti. Už při objevení prvních náznaků klíčků se dají jíst a jsou výborná.

A proč vlastně toto vše podstupovat, proč byste měli klíčená semínka jíst?

Naklíčená semena jsou bohatým zdrojem minerálních látek, proteinů, enzymů, vitamínů, rostlinných bílkovin a stopových prvků. Velkou zajímavostí je, že při snědení například jedné lžíce semínek naklíčené ředkvičky dodáte tělu takovou spoustu prospěšných látek, stejně jako byste snědli 30 kusů vyrostlých ředkviček. Proto mají klíčky léčivé a regenerační účinky, jsou dokonce doporučovány při léčbě cukrovky, cévních onemocněních a poruchách metabolismu. Naklíčená semínka nebo už vyrostlé výhonky se dají jíst samotně nebo použít do salátů, pomazánek, smoothie, jako zdravá příloha k masu, do sušených placek nebo na posypání brambor či rýže. Fantazii se meze nekladou.

Fenoménem dnešní doby se stala syrová strava, známá jako raw strava. Klíčená semena jsou její nezastupitelnou součástí. Podstatou raw stravy je, že se konzumují pouze syrové potraviny nebo ty, které byly tepelně upravené při maximální teplotě 42-45°C. Více o tomto stylu stravování by bylo na delší povídání, nyní pouze použiji recept, který je vhodný pro každého, který si rád oživí jídelníček něčím novým.

Sušené lněné raw placky
Suroviny:
Miska lněných semínek
Šálek slunečnicových semínek
Šálek dýňových semínek
Šálek loupané pohankové kroupy

Postup:
Slunečnicová a pohanková semínka necháme dva dny klíčit v nakličovadle GEFU. Druhý den namočím lněná a dýňová semínka na noc do vody tak, aby voda dosahovala 3 cm nad okraj vrstvy semínek. Len utvoří pojivý sliz, do kterého další den ráno přimícháme předem naklíčenou slunečnici a pohanku.
Celou směs můžeme dochutit mořskou solí, česnekem nebo oblíbeným kořením.
Na plát sušičky / nebo na plech do trouby vyložený pečicím papírem, děláme lžičkou malé placky, které potom sušíme na maximálně 45 °C. Při této teplotě nedochází k ničení cenných látek obsažených v potravinách a jsou zachované pro konzumaci.
Dobrou chuť!
Usušené chutnají a jsou velmi zdraví prospěšné. (na obrázku zleva: lněné placky s česnekem, lněné placky s mrkví a lněné placky s červenou řepou)

46 Komentářů

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *