_
Recepty

8 skvělých receptů na využití rozmarýnu

Rozmarýn lékařský je čarovná léčivka, nádherný keř a neodmyslitelná součást kuchyně v mnoha zemích Evropy. Ať sušený, nebo čerstvý, dodá nezaměnitelnou chuť masům, salátům nebo marinádám. V článku najdete 8 báječných receptů, které voní rozmarýnem a sluncem jižní Evropy.

Kromě toho, že jde o chutnou bylinku, která dodá pokrmům lahodnou chuť, umí rozmarýn pomoci i přo mnoha zdravotních problémech. O využití rozmarýnu v tomto směru jsme psali v článku na magazínu Venilafi Rozmarýn lékařský.

Návod na pěstování rozmarýnu najdete v článku Rozmarýn na Českazahradka.cz.

A teď už slíbené recepty.

1. Rozmarýnový olej
Panenský olivový olej zahřejeme na teplotu blížící se k bodu varu a přidáme podle chuti čerstvé nasekané lístky rozmarýnu. Necháme louhovat. Můžeme scedit, nebo necháme lístky v oleji. Olivový olej získá chuť a vůni rozmarýnu a stane se tak ideálním dochucovadlem salátů nebo pečených mas.

2. Pečené brambory s rozmarýnem
1 kg brambor
4 lžíce panenského olivového oleje
Hrubá sůl
4 stroužky česneku
2 sušené chilli papričky
2 snítky rozmarýnu
Troubu předehřejeme na 180°C. Brambory nakrájíme na měsíčky. Smícháme s rozmačkaným česnekem a chilli papričkou. Pečeme v troubě zhruba 40 minut. Podáváme s česnekovým dressingem.

3. Kuřecí játra s rozmarýnem
300 gramů kuřecích jater
1 stroužek česneku
1 snítka rozmarýnu
1 čajová lžička celozrnné horčice
1 polévková lžíce másla
Špetka soli
Špetka pepře
1 cibule
Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme kuřecí játra. Stačí 2 minuty z každé strany. Poté vyjmeme játra a do pánve přidáme máslo a na něm osmahneme cibuli nakrájenou na proužky. Necháme zesklovatět. Přidáme prolisovaný stroužek česneku, snítku rozmarýnu a horčici. Promícháme a vrátíme tam játra. Necháme prohřát. Podáváme například s bramborovou kaší.

4. Divočák na rozmarýnu
Kýta z divočáka
50 gramů slaniny
6 stroužků česneku
2 lžíce sádla
2 lžíce oleje
1 velká cibule
1 malá mrkev
Kousek celeru
Kousek kořenové petržele
3 snítky rozmarýnu
1 Masox
Špetka muškátového oříšku
Špetka drceného kmínu
Koření na vepřové maso
Koření na steak
Možno i koření Gyros
Kančí kýtu prošpikujeme slaninou a stroužky česneku. Veškeré koření vetřeme opatrně do masa a necháme zhruba půl hodiny odležet. Nakrájíme si cibuli a nastrouháme kořenovou zeleninu. Na pánvi rozpálíme sádlo a maso na něm zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Stačí 3 minuty z každé strany. Pekáč vylejeme olejem a z nastrouhané zeleniny uděláme lůžko, na které maso položíme. Do výpeku z pánve nalijeme vodu a rozpustíme Masox. Vzniklou tekutinou podléváme divočáka. K masu přidáme rozmarýn, Pekáček s masem přikrijeme a pečeme při 180°C a občas podléváme. Po hodině sundáme vrchní pekáček a stále podléváme. Když maso měkne, snížíme teplotu zhruba o deset stupňů a dopečeme. Po vypnutí trouby necháme maso odpočinout.

5. Česneková marináda
2 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce sekaného rozmarýnu
Česnek jemně nasekáme a smícháme s citrónovou šťávou, rozmarýnem a olejem. Necháme odležet 24 hodin. Marináda se hodí výborně k masům.

6. Vepřové kotlety s rozmarýnem
600 gramů vepřových kotlet
1 polévková lžíce citrónové šťávy
1 citron
3 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce černého mletého pepře
4 stroužky česneku
1 polévková lžíce čerstvého rozmarýnu
1 kávová lžička fenyku
0,3 lžičky chilli
Sůl
Z česneku, rozmarýnu, chilli, olivového oleje, citrónové šťávy, fenyklu, rozmarýnu, pepře a chilli připravíme marinádu. Omyté a na okrajích nakrojené kotlety obalíme v marinádě a necháme odležet zhruba 2 hodiny. Grilujeme na venkovním grilu zhruba 8 – 10 minut po každé straně.

7. Rybízové želé s rozmarýnem
1400 gramů rybízu
1150 gramů cukru
Želírovací přípravek
2 snítky čerstvého rozmarýnu
Do velkého hrnce nalijeme šťávu vylisovanou z rybízu, Přidáme 2 polévkové lžíce cukru a želírovací přípravek. Zhruba minutu provaříme. Přidáme zbytek cukru a snítky rozmarýnu. Za stálého míchání vaříme zhruba 5 minut. Po uvaření kápneme na talířek zkušební vzorek, abychom viděli, zda želé dobře ztuhlo. Pokud ne přidáme, 2 kávové lžičky kyseliny citrónové. Vyjmeme rozmarýn a plníme do sklenic. Sklenice zavíčkujeme a necháme stát na víčku alespoň 5 minut.

8. Krkovička na citrónu
4 plátky krkovičky
1lžička dijonské hořčice
1 lžička sušeného rozmarýnu
1 lžíce tekutého medu
2 lžíce olivového oleje
1 lžička citrónové šťávy (čerstvě vymačkané)
2 lžíce pomerančové šťávy (čerstvě vymačkané)
1 lžička mletého černého pepře
1 strouhnutí citrónové kůry
2 strouhnutí pomerančové kůry
Z horčice, rozmarýnu, medu, oleje,citrónové a pomerančové šťávy, mletého pepře, strouhané citrónové a pomerančové kůry umícháme marinádu, kterou potřeme osolené plátky krkovičky. Marinujeme zhruba 2 hodiny. Poté položíme buď do pekáčku a vložíme do trouby, nebo položíme na gril. Průběžně obracíme, aby byla krkovička opečená rovnoměrně.

Pokud se vám článek líbil, sdílejte a lajkujte.

Autor: Martina Šlejtrová

Jeden komentář

Zanechat odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *